Kakvu posteljinu odabrati za apartman?

Savjeti za odabir posteljine za apartmane, kuće za odmor i sve ljude koji vole savršeno čistu posteljinu


Kakvu posteljinu odabrati za apartman_00

Kakvu posteljinu odabrati za apartman?

Jeste li primjetili da većina hotela uvijek ima bijelu posteljinu. Zašto?

Bijela pamučna posteljina najlakše se održava. Lako se pere na visokim temperaturama, može se iskuhati, izbijeliti, vrlo lako ispeglati. Bijela posteljina ne blijedi, na njoj se najmanje vidi zub vremena, a fleke se najlakše skinu (bez da se skine i boja). I možda najvažniji argument – ona u našoj podsvjesti asocira na nešto čisto. Upravo to su razlozi zašto gosti najviše vole spavati u apartmanima i hotelskim sobama u kojima je posteljina bijela.

 

No, postoji puno razlika između bijele posteljine.

Nije svaki pamuk iste kvalitete. Kod posteljine je vrlo važna gustoća pamuka i broj niti po kvadratnom centimetru, vrsta tkanja, a kod ručnika gramaža. Najčešći odabiri u luksuznijim apartmanima i kućama za odmor je bijela satenska i perkal posteljina.

Saten, perkal? Je li sve to pamuk?

Saten i perkal su zapravo samo različiti načini tkanja, a zbog varijacija u položaju glavnih vertikalnih i potkalnih horizontalnih niti, tkanina dobiva različita mehanička i tehnološka svojstva te potpuno drugačiji izgled.

Saten je način tkanja koji je nastao u kineskoj provinciji Quanzhou, odakle su ga brodovi prekomorskih trgovaca raznosili širom svijeta. Tkanina od svilenih vlakana posebnog gustog tkanja oduševila je cijeli svijet, a tada su Kinezi primijenili takvu metodu na pamučne niti i dobili izvrsnu jeftinu tkaninu sa sjajnom satenskom površinom koja imitira luksuznu svilu.

Moderna tehnologija proširila je raspon satenskih tkanina. Danas postoji nekoliko vrsta i izgleda, ovisno o gustoći, sastavu, obradi. No, zajednička crta svim satenima je da se tkanina praktički ne gužva, brzo se suši i ima vrlo visoku izdržljivost (oko 300 pranja).

Prirodni saten je ekološki materijal, nije elektrificiran, propušta zrak i savršeno čuva toplinu, zbog čega je idealan za jesen i zimu, no zbog njegovog atraktivnog izgleda mnogi ga koriste i za apartmane ljeti.

 

Druga luksuzna opcija je perkal.

Perkal je način tkanja izumljen u Indiji i često je riječ o tkanini od pamuka s iznimno malom količinom lana i ponekad poliestera. Vrlo atraktivno izgleda i jako se lijepo pere i održava. Ima vrlo visoku otpornost na trošenje (rublje može izdržati do 1000 ispiranja), čuva svjetlinu boja, ne blijedi, prozračan je, diše… Pogodan je za alergičare i daje ugodan taktilni osjećaj jer ne klizi… ali postoji ali – gužva se.

Posteljina od perkala puno će se teže peglati i to treba uzeti u obzir posebice ako sami održavate posteljinu.

 

A kakvu posteljinu odabrati ako želimo atraktivan izgled i jednostavno održavanje?

Donja plahta može biti na gumicu ili klasična. Ako imate boxspring krevet ili krevt s visokim madracem obratite pažnju na visinu plahte. Standardno plahte na gumicu su ili 24 ili 30 centimetara. Ako želite uredan krevet, onda je sigurnije kupiti klasične ravne plahte, a ako je brzina i praktičnost prioritet, onda preporučamo plahte s gumicom.

Za velike bračne krevete od 180×200 cm prava veličina popluna i navlaka je 260×200 cm ili 220×240 centimetara. Za krevet 160×160 uobičajen je poplun veličini 200×200 ili produljeni 200×220 centimetara.

Mnogi vole imati svoj poplun, pa se često u apartmanima sugerira imati dva odvojena popluna u dimenzijama 140×200 centimetara. I takvi odvojeni popluni mogu se složiti da izgledaju uredno.

 

A kako sve poboljšati i stvoriti dojam luksuza?

S jastucima.

Najlakši način stvaranja dojma hotela od 5 zvjezdica je da svaki gost ima po dva ili čak tri jastuka. Jedan tvrđi, drugi mekši, treći dekorativni… zaista izgleda luksuzno.

Kakvu posteljinu odabrati za apartman?

I za kraj, još jedna dilema. Prirodni ili umjetni materijali?

Zbog praktičnosti i bolje mogućnosti pranja i održavanja prednost dajemo miješanim materijalima. Popluni, jastuci, zaštitna štep-deka, kompletna posteljina… sve se mora moći prati na 95 stupnjeva. Također, na tržištu postoje topli i hladni popluni i jastuci, te oni za 365 dana. Prije konačnog odabira, razmislite u kojem periodu ćete ih najčešće koristiti te prema tome odaberite vrstu.

POVEZANE OBJAVE