Odabir rasvjete u apartmanu

Kako uskladiti rasvjetu s prostorom i namjenom?


Odabir rasvjete u apartmanu0

Koliko puta vam se dogodilo da vam se nešto jako sviđa u trgovini ili na nekoj slici, a kada to isprobate na sebi vidite da vam jednostavno ne pristaje?

Vrlo lako je vratiti komad odjeće ili obuće, ali s namještajem i rasvjetom stvari postaju kompliciranije… pogotovo s rasvjetom, jer za njezinu ugradnju obično trebate zvati električara, pa cijeli proces postaje i dugotrajniji, skuplji, kompliciraniji.

Kako ne pogriješiti s usklađivanjem rasvjete i namjene prostorije?

Odabir rasvjete je prilično kompleksna stvar, a danas ćemo vam dati par praktičnih savjeta kako da lakše odaberete i uskladite dekorativne lustere i lampe.
Naime, vraćamo se priči iz garderobe. Uzimate najljepši komad odjeće u trgovini i odjenete ga… Preveliko, preširoko, čudan je uzorak… Nikad nećete kupiti taj komad.
Ista stvar je i s lusterima. Ako je luster prevelik, preširok, preglomazan ili pak premali, prenizak vam je strop… nikad ga nemojte uzeti, bez obzira na ljepotu.
Veliki masivni lusteri nipošto neće pristajati u stanovima s niskim stropom i malim uskim sobama.

Stoga prije odluke o kupnji, osim o samoj estetici i uklapanju u ostatak interijera, provjerite točne dimenzije svih dijelova rasvjete, uključujući i duljine ovjesa i kabla. Duljina kabela je vrlo važna i često se događa da ta banalna stvar jako može pokvariti dojam. Ako je kabel prekratak za tu visinu stropa ili mjesto na koje ga želite postaviti, luster će izgledati premalen za taj prostor.

Ako vam se neki luster jako sviđa, ali je možda mrvicu prekratak, ne brinite – električar vam vrlo lako može promijeniti kabel. No, vrlo čest problem nije samo visina ovjesa lustera, nego i njegov oblik i svjetlost koju projicira.

Dakle, za početak vrlo je važno odrediti i adekvatnu poziciju rasvjete u odnosu na namještaj. Jedan veliki konkretan luster najbolje će izgledati iznad okruglog blagovaonskog stola, dok će pravokutnim stolovima bolje pristajati više manjih lustera ili lusteri s više “glava” koji će raspršiti svjetlost po većoj površini.

POVEZANE OBJAVE

Odabir rasvjete u apartmanu

Za područje iznad šanka, stola ili radne plohe u kuhinji, najugodniji su lusteri koji usmjeravaju snop svjetlosti prema dolje. Takvi takozvani downlighteri neće vam smetati dok sjedite za stolom, pričate s ukućanima te svjetlo nikom neće ići u glavu, nego ćete ga imati tamo gdje treba.

S druge strane, u dnevnom boravku bolje će izgledati rasvjeta koja djeluje intimnije i omogućava različite scenarije korištenja. Čitanje, slušanje glazbe, gledanje televizije, druženje… sve će biti puno ugodnije ako atmosferu stvorite s indirektnom rasvjetom, a ne s jednim svjetlom koje se raspršuje sa stropa.

Također, vrlo je važno paziti da luster u dnevnom boravku nikome ne smeta pri gledanju televizije te da nije na putanji kretanja i sjedenja.
U posljednje vrijeme vrlo popularno je da u kupaonici uz ogledalo bude barem jedna visilica. U tom slučaju nemojte birati downlightere, nego svjetla s “kuglama” ili običnim “edison” žaruljama koja ravnomjerno raspršuju svjetlo, a mogu imati i dekortivni karakter.

Zavirite u Emmezetinu ponudu i potražite inspiraciju.

Odabir rasvjete u apartmanu

Serijal o uređenju O’live apartmana nastao je u suradnji s Dblog.hr, autorica tekstova je Boba Blašković.