Kako poboljšati kvalitetu spavanja

Umijeće spavanja u vašoj sobi


Kako poboljšati kvalitetu spavanja00

EXTRA LIJEPI I UDOBNI

Kreveti s podstavljenim uzglavljem omogućavaju veću udobnost prije samog spavanja jer pružaju udoban naslon i kvalitetnu potporu leđima prilikom sjedenja. Prema feng shui filozofiji, uzglavlje je poželjno jer predstavlja stabilnost i potporu u vašem životu, osobito u romantičnoj vezi.

KOJE BOJE KORISTITI?

Ovisno što želite… zemljani i neutralni tonovi u spavaćoj sobi pridonose osjećaju relaksiranosti, dok se zelene i plavkaste nijanse preporučuju ako težite većoj vitalnosti.

POZICIJA KREVETA – ZAPOVJEDNIČKO MJESTO U SOBI

Svakako postavite krevet uz zid na poziciju na kojoj možete vidjeti vrata sobe, ali nikako nemojte biti u direktnoj liniji s njima jer prema feng shuiju, tako energija prebrzo protječe. takoder, ako je moguĆe, izbjegavajte krevet naslanjati na zid koji dijelite s kupaonicom.

ASISTENTI ZA DOBAR SAN

Kvalitetan madrac, jastuk koji pruža anatomsku potporu vratnoj kralježnici, glavi i ramenima te ujedno opušta mišiće jer prati liniju tijela i zavjese koje zaustavljaju prodiranje svjetla mogu biti ključni asistenti za poboljšanje atmosfere i udobnosti ležanja!

POVEZANE OBJAVE

Kako poboljšati kvalitetu spavanja

 

SAVJETI STRUČNJAKA

Ugodno smo se iznenadili kad smo otkrili NeuroSan, polikliniku specijaliziranu za poremećaj spavanja. Sama činjenica da su kvaliteti spavanja posvećena posebna istraživanja i da za tu sferu postoje specijalizirani stručnjaci i veliko polje interesa potvrđuje koliko je kvalitetno spavanje važno za vođenje kvalitetnog života.
S dr. med. specijalisticom neurologinjom Petrom Nimac Kozinom razgovarali smo o načinu na koji spavanje ili “nespavanje” utječe na čovjeka, njegov imunosni sustav, ali i zdravlje općenito te dobili odlične savjete za poboljšanje kvalitete spavanja, a samim time i očuvanje zdravlja.

Dr. med. specijalist neurolog Petra Nimac Kozina:

“Nesanica ili insomnija jedan je od najčešćih poremećaja spavanja. Da bismo rekli da netko ima insomniju ili nesanicu, moramo imati zadovoljene ove tri karakteristike: stalno prisutne poteškoće sa spavanjem, zadovoljeni adekvatni uvjeti spavanja (higijena spavanja) te prisutnost simptoma nesanice tijekom dana. Poteškoće sa spavanjem mogu se javljati u obliku problema s usnivanjem, problema s prosnivanjem (održavanje spavanja), prerano buđenje, ranije negoli je željeno, otpor prema odlasku na spavanje kako je predviđeno i nemogućnost spavanja bez intervencije druge osobe (roditelja ili skrbnika). Javljaju se i dnevni simptomi: umor, dnevna pospanost, poremećaj koncentracije i pažnje, poremećena socijalna, obiteljska, profesionalna ili akademska izvedba, promjena raspoloženja (iritabilnost), bihevioralni problemi (hiperaktivnost, impulzivnost, agresivnost), poremećaj motivacije, odnosno nedostatak inicijative, sklonost greškama ili nezgodama, opterećenost ili nezadovoljstvo spavanjem. Takvi poremećaji spavanja udruženi s dnevnim simptomima moraju se javiti barem tri puta tijekom tjedna i moraju biti prisutni tijekom barem 3 mjeseca. Ako nesanica traje dulje od tri mjeseca, kažemo da se radi o kroničnoj nesanici koja može dovesti do promjena u psihičkom stanju. Postoji jasna povezanost između kronične nesanice i drugih oboljenja poput kardiovaskularnih bolesti, arterijske hipertenzije, infarkta miokarda, kroničnog srčanog zatajenja, Alzheimerove demencije. Nesanica je faktor rizika za dijabetes tipa II. Drugi jako česti poremećaj spavanja je opstruktivna apneja u spavanju (OSA). Tu se ne radi samo o hrkanju, već dolazi do prestanka disanja tijekom spavanja, a da bismo postavili dijagnozu OSA-e, potrebno je učiniti dijagnostičku pretragu, polisomnografiju, kojom se može utvrditi radi li se o OSA-i i kojeg je stupnja.”

Najčešće krive radnje koje negativno utječu na kvalitetu spavanja prema dr. med. specijalistici neurologinji Petri Nimac Kozini:

 1. Konzumiranje teških i obilnih obroka prije spavanja ili velike količine tekućine.
 2. Konzumiranje kofeina i nikotina. Kofeinu koji se nalazi u kavi, nekim čajevima, energetskim napitcima potrebno je i do 8 sati da se makne iz našeg tijela. Ako morate popiti kavu, pijte jednu kavu tijekom jutarnjih sati. Nikotin je također stimulans i može uzrokovati vrlo plitak san.
 3. Konzumiranje alkohola prije spavanja. Mala količina alkohola može vam pomoći da se opustite, ali pretjerana količina alkohola uskraćuje REM fazu spavanja održavajući vas u plićim fazama spavanja.

Kako unaprijediti okolinu i atmosferom pridonijeti kvaliteti spavanja

“Jasno je da soba u kojoj spavamo mora biti namijenjena samo za spavanje. Ležaj na kojem spavamo mora biti udoban za osobu i prostorija ne smije biti pregrijana. Ne preporučuje se držati TV u spavaćoj sobi niti se izlagati izvoru plave svjetlosti. Također se ne preporučuje rad kućanskih uređaja tijekom noći (perilica za suđe ili perilica rublja) tijekom noći jer vas zvuk istih može ometati tijekom spavanja. Soba ne smije biti previše ugrijana i mora biti prozračena. Boje u sobi moraju biti umirujuće i ne preporučuje se držati u spavaćoj sobi previše predmeta, slika, nešto što vam može odvraćati pažnju ili uznemiriti vas. Prije nego li pomislimo da netko ima nesanicu, moramo provjeriti drži li se osoba svih ranije navedenih preporuka za higijenu spavanja. Tek kad smo sigurni da se osoba pridržava svih preporuka, može krenuti dalje u potragu, što je uzrok neodgovarajućeg spavanja. Ponekad je potrebno učiniti i dodatnu somnološku obradu da bi se isključio neki drugi primarni poremećaj spavanja ili provjeriti je li nesanica nastala kao posljedica nekih drugih oboljenja ili je prisutna u sklopu nekog psihijatrijskog poremećaja”, objasnila je dr. med. specijalist neurolog Petra Nimac Kozina.

Problem s kojim se svi možemo susresti

“Svatko od nas barem jednom u životu može imati problem sa spavanjem, kad ne može zaspati ili se tijekom noći budi. Problemi nastaju kad se posljedice nesanice odraze na funkcioniranje tijekom dana, od pretjerane pospanosti, smanjene koncentracije, smanjene radne učinkovitosti ili smanjene sposobnosti učenja i pamćenja”, objasnila je dr. med. specijalist neurolog Petra Nimac Kozina.

Spavanje utječe na cjelokupan rad organizma

“U našem tijelu ne postoji niti jedan veliki organ, a u našem mozgu nijedan proces koji se tijekom spavanja ne podešava kako bi funkcionirao na optimalnoj razini i koji ne bi ozbiljno patio kad ne bismo spavali dovoljno. Spavanje unaprjeđuje mnoštvo različitih funkcija unutar mozga, uključujući našu sposobnost učenja, pamćenja i donošenja logičnih odabira i odluka”, ističe dr. med. specijalist neurolog Petra.

Stručni savjeti i metode za poboljšanje kvalitete spavanja

Dr. med. specijalist neurolog Petra Nimac Kozina: “Otprilike jednu trećinu svojeg života spavamo i moramo se prema spavanju odnositi s poštovanjem. Nikada ne omalovažavajte dobar san! Brojni vanjski faktori nad kojima imamo kontrolu utječu na spavanje. Kao što znamo zašto peremo zube, tuširamo se ili oblačimo čistu odjeću, moramo biti upoznati i s preporukama za takozvanu higijenu spavanja:

 1. Soba u kojoj spavate mora biti namijenjena samo za spavanje, mora biti mračna, dovoljno prozračena, ne smije biti previsoka sobna temperatura, krevet mora biti udoban, buka nedostupna.
 2. Vježbajte svaki dan barem pola sata, ali nikako ne dva-tri sata prije odlaska na spavanje.
 3. Izbjegavajte dnevni odmor ili kratko drijemanje nakon 15 h jer se može otežati večernje utonuće u san.
 4. Izlažite se dnevnom svjetlu, poglavito ujutro kad nam pomaže i izlaganje umjetnom jarkom svjetlu da se razbudimo. Dnevno je svjetlo ključno za regulaciju ritma spavanja.”

Važno je imati rituale prije spavanja, pa tako i stabilnu i poznatu okolinu kao što je vlastita spavaća soba koja mora biti vaša oaza za opuštanje, mir i dobar san, naglasila je dr. med. specijalist neurolog Petra Nimac Kozina.

Potencijalne aktivnosti za stvaranje rituala spavanja dr. med. specijalistice neurologinje Petre Nimac Kozine:

 • Držite se svoga rasporeda spavanja, svakog dana odlazite na spavanje i budite se u isto vrijeme.
 • Ne izlažite se izvoru plave svjetlosti prije spavanja (to su TV, mobitel, laptop, tablet itd.). Recimo, čitanje knjige nije izlaganje plavoj svjetlosti.
 • Ako ne možete zaspati barem 30 minuta, ustanite, tjeskoba koju osjećate zbog toga što ne možete zaspati može vam dodatno otežati usnivanje.
 • Prije odlaska na spavanje poštedite se obaveza i pronađite opuštajuće aktivnosti koje vam odgovaraju, npr. topla kupka, meditacija, duboko i polagano disanje, čitanje neuznemirujućeg sadržaja (ne na mobitelu ili računalu), slušanje ugodnih zvukova (poglavito iz prirode) ili, ako ste vjernici, molitva.

Zašto su popodnevna drijemanja često bez efekta i navika koju treba ispraviti

“Takva drijemanja mogu biti znak pretjerane dnevne pospanosti koja je simptom poremećaja spavanja kao što je opstruktivna apneja u spavanju (OSA). Ako posumnjamo na OSA-u, preporuka je javiti se liječniku i po potrebi učiniti dodatnu somnološku obradu. Ukoliko netko ima poteškoća sa spavanjem u smislu da ne može dugo zaspati ili se često budi, ne preporučuje se poslijepodnevno spavanje. Čim se probudimo, raste naša potreba za spavanjem, najizraženija je uvečer, kad se ide spavati. Ukoliko imamo poslijepodnevni odmor, tada naša potreba za snom pada i javlja se mnogo kasnije negoli očekujemo. Tako osobi treba jako dugo da zaspe i može biti izvor mnogih frustracija”, objašnjava dr. med. specijalist neurolog Petra Nimac Kozina.

Kako poboljšati kvalitetu spavanja

Emmezetin savjet: ne zaboravite na kvalitetu zraka! Osigurajte si optimalnu kvalitetu zraka uz pomoć naših pročišćivača i ovlaživača zraka. Riješite se peludi, sitne prašine, klica i neželjenih čestica, a nemojte zanemariti niti učinak svijeća i mirisnih svijeća koje su ključne za postizanje idilične atmosfere i ugođaja. Ugodan boravak i laku noć…

 

Svi proizvodi na ovoj stranici

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *Scroll Up