Žlica, vilica, nož

Spremni za idući slijed?


Žlica, vilica, nož00

 

Pribor za jelo, izraz koji opisuje moderne „alate“ za jelo – vilicu, nož i žlicu, imao je vrlo dug put kroz povijest. Neke od njih stvorili su i prvi puta koristili naši paleolitski preci prije više od 500.000 godina, a drugi su uvedeni tek prije 1.000 godina tijekom europskog srednjeg vijeka.

 

POVEZANE OBJAVE

Žlica, vilica, nož

 

Održavanje i čišćenje

Održavanje pribora za jelo u današnje vrijeme je prilično jednostavno jer ih je većina prikladna za pranje u perilici posuđa. Svejedno, pročitaj ovih nekoliko savjeta za održavanje, kako bi se izbjegla bilo kakva kemijska šteta i kako bi pribor za jelo što dulje ostao u najboljem stanju:

Isperi ga odmah nakon upotrebe kako bi se smanjila kemijska reakcija soli ili kiselina. Svaki produljeni kontakt sa soli, octom, jajima, umakom od rajčice ili kiselim voćem može prouzročiti oštećenja i mrlje.

Ne ostavljaj pribor za jelo da se namače u vodi preko noći, jer deterdženti i mineralne soli vode iz slavine mogu oštetiti metalnu površinu.

Odvojeno spremi i peri pribor za jelo od nehrđajućeg čelika i ono od srebra jer svaki kontakt ovih materijala može rezultirati kemijskom reakcijom koja može oštetiti srebro.

Noževe u perilici posuđa peri u posebnom pretincu, odvojeno od ostalog pribora za jelo.

Žlice i vilice postavi tako da je drška okrenuta prema dolje u košarici za pribor, u perilici posuđa, kako bi se što bolje isprale.

Nakon pranja izvadi pribor za jelo iz perilice posuđa i odmah ga osuši. Obrati posebnu pažnju na oštrice noževa.

Pribor za jelo nikada ne ostavljaj u zatvorenoj, vlažnoj perilici posuđa.

Mrlje na priboru za jelo nastale od vode ili duljeg nekorištenja očisti blagom otopinom soka od limuna i sode bikarbone.

 

 

Žlica, vilica, nož

 

Priborom za jelo možeš poslati i poruku

Kada pričamo o konzumaciji hrane u restoranu, priborom za jelo konobaru daješ do znanja u kojoj si fazi s jelom, kao i da li ti se obrok svidio ili ne. Kod kuće, naravno, i nije toliko važno držati se tih pravila, ali svakako ih je lijepo znati.

Poruka: Gotov sam s jelom

Vilicu i nož postavi okomito na tanjur u paralelan položaj. Tada konobar zna da može uzeti tvoj tanjur sa stola.

Poruka: Još nisam gotov s jelom

Vilicu i nož stavi na tanjur pod kutom od 45 stupnjeva, zamisli kao da formiraš mali piramidu na tanjuru.

 

Poruka: Spreman sam za idući slijed

Vilicom i nožem formiraj križ na sredini tanjura.

Poruka: Bilo je jako fino

Nakon jela vilicu i nož, jedno do drugog, položi vodoravno na sredinu tanjura.

 

Poruka: Nije mi bilo fino

Nož provuci kroz vilicu i tako postavi pribor na tanjur pod kutem od 45 stupnja, naravno, u ovom slučaju vjerojatno će dovoljno dobra poruka biti i činjenica da je hrana na tanjuru ostala skoro netaknuta 🙂