Vodič za kupnju televizora

Najviše korišten uređaj u kućanstvu zaslužuje kvalitetno odrađenu kupnju i određeni budžet


Vodič za kupnju televizora0

Najviše korišten uređaj u kućanstvu zaslužuje kvalitetno odrađenu kupnju i određeni budžet. Ovo je dugoročna investicija za cijelu obitelj.

Prvi parametar veličina
Kod odabira veličine ekrana treba uzeti u obzir udaljenost od sjedećih mjesta u dnevnoj sobi. Za 3 do 4 metra daljine najbolje je odabrati televizor s ekranom od 48 do 55 inča ili 65 inča ako imate veći budžet na raspolaganju. Najčešći izbor su modeli od 55 inča (140 cm) jer taj model daje najbolji omjer cijene i veličine televizora.

Drugi parametar razlučivost
Ako danas idete u kupnju novog televizora, 4K je preporučena kvaliteta slike koju želite imati i standard koji se uglavnom nudi. HD Ready (1280 x 720p) minimalna je kvaliteta slike, slijedi ju Full HD
(1920 x 1080p) i zatim 4kK Ultra HD (3840 x 2160p), a najbolja kvaliteta koja se nudi na tržištu jest razlučivost od 8K Ultra HD (7680 x 4320p) koja je predviđena za raskošnije budžete.

Treći parametar tehnologija zaslona – Pitanje je kupiti LED ILI OLED?
Suvremene tehnologije zaslona nastoje ukloniti i najmanje vidljive nedostatke. Kvaliteta ekrana mjeri se prvenstveno po njegovoj mogućnosti reprodukcije crne boje. OLED televizori po tom pitanju nemaju konkurenciju. OLED-i su bolji po pitanju kontrasta, oštrine slike i pružaju bolji doživljaj gledanja od LED TV-a. Visoki standard reprodukcije boja i kontrasta posebno će cijeniti ljubitelji sportskih programa i akcijskih filmova za koje je ovakav model stvoren. Još je jedna prednost OLED TV-a što imaju izuzetno tanak dizajn dok LED televizori koriste pozadinsko osvjetljenje koje utječe na debljinu zaslona i kvalitetu slike.

POVEZANE OBJAVE

Vodič za kupnju televizora

Danas gotovo nema kućanstva koje nije opremljeno televizorom. Najpopularniji elektronički uređaj na svijetu zabavlja ukućane svaki dan i zato je prije kupnje ključno informirati se o osnovnim karakteristikama, razlikama i mogućnostima koje danas televizori nude.

TV stalak ili nosač?
Kupujete li novi televizor, trebate razmisliti i o njegovoj poziciji u prostoru. Novi tanki dizajn televizora omogućuje njihovu montažu na zid. Ovo je opcija koju svakako trebate uzeti u obzir imate li malu djecu ili kućne ljubimce, ali nemojte zaboraviti na žice i kabele koje ćete trebati spretno sakriti kako cijeli zid ne bi izgledao neuredno.

TV stalak možda je jednostavnije rješenje jer ostavlja praktičan pristup priključcima i može dobro doći za audio-video uređaje, igraće konzole ili pohranu drugih stvari. Kod odabira TV stalka pazite na njegovu visinu, širinu i funkcionalnost. Stalak može imati otvorene ili zatvorene police i ladice. Otvorene police mogu djelovati prozračnije, ali ako imate puno stvari, zatvorene police i ladice ostavit će dojam urednosti u prostoriji. Još jedna vrlo važna stvar pri kupnji TV stalka jest nosivost. Provjerite nosivost odabranog modela i usporedite s televizorom koji ste kupili.

Vodič za kupnju televizora


Svi proizvodi na ovoj stranici

Televizor Ultra HD DLED TV 50UA2063DG Toshiba

Televizor 32S61T2 HD LED TV, TV2 HEVC, Vivax

Televizor Ultra HD LED TX-65JX800E Panasonic

Televizor Ultra HD OLED XR65A83JAEP SonY

Televizor Ultra HD QLED 65C728 Tcl

Televizor Ultra HD LED TV 43UP76903 Lg